Hoeveel geld ben je kwijt aan een warmtepomp en wat is de terugverdientijd?

Door Joost
5 maanden geleden
Laatste aanpassing: 4 maanden geleden

Kom meer te weten over de kosten van een warmtepomp en na hoeveel tijd je je investering terug hebt.

Als je van plan bent je huis te verduurzamen, is het handig om te weten hoeveel geld je daaraan kwijt bent en hoeveel je ervoor terug krijgt. Naast het verduurzamen is het namelijk ook de bedoeling dat je maandelijkse verwarmingskosten lager worden. Je moet zelf dus uitrekenen wat de installatie van een warmtepomp kost en hoeveel je er maandelijks op vooruit gaat.

De kosten van de installatie en terugverdientijd van een warmtepomp zijn afhankelijk van wat voor huis je hebt in combinatie met vele andere factoren. De bedragen in dit artikel zijn dus een indicatie van wat je kwijt bent en bespaart.

Prijs van een warmtepomp

Het is ten eerste belangrijk om te kijken wat voor type waterpomp het beste past bij jouw huis en je huidige verwarmingssysteem. Denk hierbij aan of je een laagtemperatuurverwarming hebt en of je van plan bent je cv-ketel helemaal te vervangen. Op basis hiervan kies je een warmtepomp. Onderstaande warmtepompen zijn het meest gangbaar voor particuliere woningen, maar er zijn natuurlijk nog meer vormen van warmtepompen.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp kan je een beetje vergelijken met een airco en bestaat uit twee modules, namelijk een buiten- en binnenmodule. De warmte in de buitenlucht wordt uit de lucht gehaald met de buitenmodule en via een koudemiddel gaat deze naar de binnenmodule. De warme lucht wordt de ruimte ingeblazen via wand- of plafondunits.

 

Bijzonderheden:

 • Dit type warmtepomp heeft vaak ook de optie om te verkoelen
 • Zelfs bij een lage buitentemperatuur kan er warmte uit de lucht worden gehaald
 • Als de buitentemperatuur extreem laag is, kan het nodig zijn om bij te verwarmen

 

Aanschafkosten: +/- €4000 - €7000

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt net zoals de lucht/lucht warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Via een koudemiddel wordt de warmte overgedragen aan het tapwatersysteem en/of afgiftesysteem. Denk hierbij aan vloerverwarming of radiatoren.

Bijzonderheden:

 • Dit type warmtepomp kan naast buitenlucht ook ventilatielucht gebruiken
 • Ook in de winter kan warme lucht worden gewonnen


Aanschafkosten: 
+/- €4000 - €7000

Bodem/water warmtepomp

Deze warmtepomp maakt gebruik van een buizensysteem waarbij de warmte uit een bodembron komt en deze via de buizen doorheen sluist (horizontaal of verticaal). Door dit gesloten circuit loopt gedemineraliseerd kraanwater of antivries. Dit systeem haalt warmte uit de grond en deze warmte wordt vervolgens opgenomen door de vloeistof. Dit wordt daarna omgezet in een hogere warmte waarmee je huis en water worden verwarmd. Het is ook mogelijk om je huis te koelen met dit systeem.

Bijzonderheden:

 • Dit type warmtepomp levert de beste prestaties
 • Het is een intensieve klus om een bodembron te boren en het kost ook meer


Aanschafkosten (incl. installatie): 
+/- €15000 - €25000

Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en is meestal een lucht-warmtepomp. Met deze warmtepomp hoef je dus geen afscheid te nemen van je cv-ketel, maar dring je het gasverbruik aanzienlijk terug. Het grootste deel van het jaar gebruikt de warmtepomp de ventilatielucht of buitenlucht om de warmte uit te halen. Op de koudere dagen springt de cv-ketel bij zodat je huis en water nog wel warm worden.

Bijzonderheden:

 • De hybride warmtepomp is geschikt voor veel type woningen
 • Ook bij extreem lage temperaturen blijft je huis op temperatuur
 • De warmtepomp werkt in combinatie met bijna elk type cv-ketel


Aanschafkosten: 
+/- €4000 - €7000

Subsidie voor een warmtepomp

Tot 2021 is er een mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een warmtepomp. Hoeveel subsidie je hiervoor kan ontvangen hangt af van het type warmtepomp dat je wil en het vermogen. Ook zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie:

 1. De warmtepomp die jij wil moet staan op een lijst met warmtepompen waar subsidie voor is vrijgemaakt. Kijk hier of de waterpomp op de lijst staat.
 2. Het betreft een nieuwe warmtepomp die ook is geïnstalleerd. Belangrijk hierbij is dat je een betaalbewijs hebt van de warmtepomp.
 3. De subsidie kan worden aangevraagd binnen 6 maanden na installatie.
 4. De warmtepomp moet zijn geplaatst in Nederland.
 5. De minimale periode waarin de warmtepomp moet blijven staan na datum van de subsidieaanvraag is een jaar.


Wat is het subsidiebedrag?

Type warmtepomp Subsidie

Hybride warmtepomp

€1.500 - €1.800

Lucht/lucht en lucht/water warmtepompen

Vanaf €1.100 (Hoe groter vermogen, hoe meer subsidie)

Bodem/water warmtepomp

€2.500 - €2.800 (Hoe zuiniger, hoe meer subsidie)

 
Lees hier alles over subsidie voor een warmtepomp

Terugverdientijd warmtepomp

Het aanschaffen van een warmtepomp is een grote investering, maar je bent op de lange duur goedkoper uit. De kosten van de warmtepomp bestaan uit de aanschaffingskosten, installatiekosten en het verbruik van de warmtepomp. Wanneer je de kosten eruit hebt gehaald ‘verdien’ je als het ware geld op je warmtepomp. Je ziet al meteen verschil in de maandelijkse energiekosten. Deze zijn met een cv-ketel of boiler namelijk een stuk hoger.

Hoe lang het duurt om je investering terug te verdienen verschilt per type warmtepomp en situatie. Iedere warmtepomp verschilt in efficiëntie, en dus ook in terugverdientijd. Factoren die hierin een rol spelen zijn:

 • Isolatie: als je huis goed is geïsoleerd, is de warmtepomp efficiënter
 • Afgifte: heb je vloerverwarming of radiatoren?
 • Gasverbruik: als je voorheen veel gas verbruikte, bespaar je meer

 De terugverdientijd ligt tussen de 7 en 15 jaar. Hoe lang het precies duurt hangt dus af van het type warmtepomp dat je hebt, de kosten die de pomp maakt, eventuele subsidie, bovenstaande factoren, de energiekosten en nog vele andere factoren.

Met onderstaande formule kan je grofweg de terugverdientijd van je warmtepomp berekenen:

((Aanschaf + Installatie) – Subsidie) / gemiddelde besparing = terugverdientijd

Voorbeeld:

In het geval van het aanschaffen van een hybride warmtepomp zijn dit de volgende bedragen waarmee je gaat rekenen: de kosten (inclusief installatie en materialen) zijn €5.900,-. Het subsidiebedrag is €1.800 en de gemiddelde besparing komt uit op +/- €400,- per jaar.

(€5.900 - €1.800) / €400 = 10,25 jaar

De terugverdientijd zal korter zijn als de aanschaf- en installatiekosten lager zijn of als er op jaarlijkse basis meer geld wordt bespaard. Kijk bijvoorbeeld dus kritisch naar hoe goed je huis is geïsoleerd om je terugverdientijd in te korten.

Advies over warmtepompen

Bij 50five kunnen onze experts je natuurlijk helpen bij eventuele vragen over warmtepompen, met name hybride warmtepompen. Ook de aanschaf en deskundige plaatsing kan je aan ons overlaten. We bespreken jouw situatie uitgebreid, checken je huis en bieden jou een scherpe prijs. Het verduurzamen van je huis verloopt met ons zorgeloos!

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen