Met een slimme thermostaat blijft de verwarming niet onnodig aanstaan

Door Joost
5 maanden geleden
Laatste aanpassing: 5 maanden geleden

Als je een gewone thermostaat hebt, dan weet je ook dat soms kamers onnodig verwarmd worden. Als je graag de verwarming van je huis beter wilt reguleren dan kan dat gemakkelijk met een slimme thermostaat. Met behulp van een slimme thermostaat kan je namelijk zones instellen die je apart kan verwarmen. Handig en kostenbesparend!

Iedere zone zijn eigen programma met zoneregeling

Stel je zit lekker op de bank, dan wil graag dat je woonkamer lekker verwarmd wordt. Het is dan echter niet nodig dat je slaapkamer, studeerkamer of keuken ook verwarmd worden. Als je een slimme thermostaat aanschaft kan je je huis in verschillende zones indelen. Iedere zone kan apart van elkaar verwarmd worden, waardoor je niet onnodig je verwarming aan hebt staan waar dat niet nodig is. Met de Honeywell Evohome thermostaat kan je je huis in twaalf verschillende verwarmingszones verdelen. Vervolgens kan je iedere zone voorzien van een specifiek programma. Per zone kan je per dag zes keer de temperatuur laten veranderen. Geef iedere zone een andere naam, zodat je ze makkelijk uit elkaar kan houden. Als je een huis met vloerverwarming hebt is de Evohome een slimme keus, omdat deze goed met elkaar samenwerken. Tevens kan je de Honeywell Evohome verder uitbreiden met slimme radiatorknoppen. De radiatorknoppen van Honeywell merken het als je een raam open laat staan. Wordt dit opgemerkt dan stopt de thermostaat met het verwarmen van die ruimte.

Met behulp van een controller aan de muur of via je smartphone of tablet kan je de Honeywell Evohome besturen. Als je ervoor kiest om via je smartphone of tablet de Evohome aan te sturen, dan kan je dat doen vanaf waar je maar wilt. De Honeywell Evohome kan je door middel van spraakbesturing ook via Google Home, Amazon Alexa en IFTTT aansturen.

Slimme radiatorknoppen regelen de temperatuur per kamer

Misschien heb je al wel eens van Tado gehoord. Tado is dé marktleider in Europa op het gebied van slimme thermostaten. Tado houdt niet alleen rekening met jouw persoonlijke wensen, maar ook met de temperatuur van buiten en de eigenschappen van je huis. Je kan de thermostaat van Tado uitbreiden met slimme radiatorknoppen. Door middel van de slimme radiatorknoppen kan je per kamer de gewenste temperatuur instellen. Hierdoor kan je elke radiator apart van elkaar besturen. Handig als je ’s ochtends wakker wordt en in een lekkere warme badkamer de dag wilt starten. Naast dat dit meer comfort biedt is het ook een middel om flink geld te besparen op je energierekening. Niet alleen Tado heeft slimme radiatorknoppen. Verschillende merken bieden slimme thermostaten met slimme radiatorknoppen aan, namelijk: Honeywell, Eve, Netatmo, Nest en Bosch.

De Tado thermostaat leert snel de thermische eigenschappen van je huis en past zich automatisch aan. Laat je een raam open staan? Geen probleem voor Tado. Net zoals de Evohome merkt Tado het als een raam open staat en zal dan die kamer niet (verder) verwarmen. Ook bij Tado hoef je je dus geen zorgen te maken over een onverwachts hoge energierekening. Tevens helpt Tado je bij het detecteren van verwarmingsproblemen. Vroeger als er problemen waren met het systeem dan moest je zelf bellen als je een probleem had. Met een thermostaat van Tado is dit anders. Nog voordat jij het doorhebt geeft Tado jou een melding als er een probleem is met het systeem.

De thermostaat van Tado is een erg makkelijk te besturen systeem. De slimme thermostaat rapporteert in de Tado app je energieverbruik en controleert dat ook. Je kan zelfs met behulp van Siri de temperatuur in huis controleren. Koppel Tado aan de Apple HomeKit en Siri regelt het voor je. Pas je liever de temperatuur handmatig aan? Dan kan je altijd naar de thermostaat lopen en deze handmatig aanpassen. Tado maakt tevens gebruik van locatie gebaseerde instellingen van de verschillende personen in huis. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen wensen, iets waar Tado graag rekening mee houdt.

Je thermostaat weet wanneer je wel en niet thuis bent

Door je slimme thermostaat te besturen via de app kan je vanaf iedere locatie je thermostaat bedienen. Als je dus vergeten bent om de radiator uit te zetten, dan kan je dit ook doen als je al weg van huis bent. Tevens kan je onderweg naar huis de radiator al aanzetten om zo lekker in een warm huis thuis te komen. Met behulp van geofencing kan je ook instellen dat de radiatorknoppen en/of thermostaat automatisch de temperatuur verlagen als je het huis verlaat. Handig en het bespaart je veel geld. Zowel Tado als Honeywell Evohome maken gebruik van geofencing.

Verwarm je huis niet langer onnodig

Ben je helemaal klaar om je huis slim te verwarmen, meer comfort te ervaren en geld te besparen? Via onze website kan je verschillende starterpacks aanschaffen. Deze zijn vaak goedkoper dan alle onderdelen los aanschaffen. Als je graag een handje wilt bij het installeren van je slimme thermostaat, dan helpen we je graag. Ook voor extra advies kan je altijd bij ons terecht.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen