Wat zijn de alternatieven van verwarmen op gas?

Door Joost
5 maanden geleden

Je huis verwarmen zonder gas, dat is iets waar we allemaal naar toe moeten werken. Het gebruik van fossiele brandstoffen moeten namelijk gestopt worden en daar valt gas ook onder. Maar hoe werkt het verwarmen zonder gas? Welke opties zijn er? Die opties leggen we in deze blog aan je uit.

De mogelijkheden

In de meeste huishoudens wordt gas gebruikt voor verwarmen (centrale verwarming), warm water en koken. In 2050 moeten we helemaal gestopt zijn met het gebruik van gas. De overheid wil verduurzaming, het gebruik van groene energie en het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas) met als doel: het verminderen van de CO2-uitstoot. Bij nieuwe woningbouw is het zelfs al niet meer mogelijk om een cv-ketel te kiezen. Geen enkel huis is hetzelfde en geen enkel huishouden is hetzelfde. Dit betekent dan ook dat geen enkel huis dezelfde oplossing vraagt. In Zweden gebruiken ze al jaren geen gas meer als centrale verwarming.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te verwarmen zonder gas. Deze nieuwe mogelijkheden zijn duurzaam en energiezuinig. De ene optie is natuurlijk meer duurzaam dan de andere optie. Deze mogelijkheden om op een andere manier te verwarmen worden al geregeld toegepast in nieuwe woningen. Ook als je cv-ketel kapot gaat, kun je overwegen om voor iets anders te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden waarvan we enkele mogelijkheden verder zullen toelichten.

De verschillende mogelijkheden zijn:

  • Een biomassaketel of pelletkachel (stookt zonder gas, maar produceert nog wel CO2)
  • Infraroodpanelen (niet geschikt om een hele woning mee te verwarmen, omdat ze alleen het gedeelte rondom het paneel verwarmen)
  • Zonneboiler
  • Warmtenet
  • Warmtepomp

Zonneboiler

Een zonneboiler werkt samen met de cv-ketel en is dus niet in staat om de cv-ketel te vervangen. Een zonneboiler haalt warmte uit zonlicht en verwarmt hiermee het tapwater. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren, die lijken op zonnepanelen. Deze zonnecollectoren zijn in staat om de zonnewarmte op te nemen en dit weer af te geven aan de zonneboiler. Deze manier van verwarmen is niet voor elke cv-ketel mogelijk. Het is wel energiebesparend en duurzamer dan de gewone cv-ketel.

Warmtenet

Het warmtenet zijn eigenlijk buizen die onder de grond liggen en warm water naar verschillende huizen brengen. Om dit water op te warmen, worden verschillende manieren gebruikt zoals riothermie (afvalwater), aquathermie (oppervlaktewarmte) en biomassa (resten van planten en dieren). Het warmtenet is daarmee wel duurzamer dan een cv-ketel, maar is niet per definitie milieuvriendelijk.

Warmtepomp

Een warmtepomp wint warmte uit grondwater, de aardbodem of uit de lucht. Een warmtepomp zet deze warmte vervolgens zelf om naar bruikbare energie. Een warmtepomp kan de cv-ketel volledig vervangen.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn twee soorten warmtepompen; de elektrische warmtepomp (all-electric) en de hybride warmtepomp. De elektrische warmtepomp (all-electric) wordt vooral in nieuwbouwwoningen gebruikt, omdat voor deze warmtepomp goede isolatie een vereiste is. Ben je er nog niet helemaal aan toe om volledig over te gaan op een warmtepomp? Dan is er ook nog de mogelijkheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Deze warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hij vervangt dus niet volledig het gasgebruik. De cv-ketel zorgt nog steeds voor warm water en schakelt zichzelf ook in als het buiten te koud is en de warmtepomp dit niet meer kan reguleren. Deze warmtepomp is kleiner dan de volledig elektrische warmtepomp en maakt gebruik van een binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt meestal geplaatst aan de achterkant van de woning, in de tuin/balkon of op een plat dak. Een warmtepomp maakt gebruik van verschillende warmtebronnen.

Lucht/water warmtepomp

De warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om je woning te verwarmen. Dit is de meest gebruikte hybride warmtepomp. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Hierna wordt dit afgegeven aan het verwarmingssysteem via de binnenunit. Om een elektrische warmtepomp optimaal te laten functioneren, is het van belang om je woning goed te isoleren. Het is ook mogelijk om één warmtepomp op meerdere woningen (woningblok) aan te sluiten.

Water/water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt de warmte uit grondwater, waar zonnewarmte wordt opgeslagen. Hiervoor zijn twee putten nodig. De ene put haalt warm water omhoog, de andere put stuurt afgekoeld water naar beneden.

Bodem/water warmtepomp

Dit systeem haalt de warmte uit de bodem, door buizen. Deze buizen hebben een vloeistof en gaan diep de grond in. De vloeistof wordt opgewarmd door de bodem en vervolgens teruggegeven aan de warmtewisselaar.

Ventilatielucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp vervangt de ventilatorbox en is dus geschikt voor woningen met een mechanisch ventilatiesysteem. Je kunt er voor kiezen om dit systeem volledig zonder gas te laten functioneren, maar je kunt ook kiezen voor eenzelfde systeem als de hybride warmtepomp: een samenwerking met de cv-ketel.

Wanneer is een warmtepomp geschikt?

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je beschikt over goede isolatie. Met een hybride warmtepomp kun je tot 75 procent besparen op je gasverbruik.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt meestal geplaatst aan de achterkant van de woning, in de tuin/balkon of op een plat dak. Tijdens de installatie van een warmtepomp moet worden gelet op trillingen en het geluidsniveau. Bij het installeren van een all-electric warmtepomp moet daarnaast ook gelet worden op boren.

Hoeveel kost de aanschaf en installatie van een warmtepomp?

Het is niet direct te zeggen hoe duur een warmtepomp is. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zoals al eerder benoemd in dit artikel is het van belang om de juiste isolatie te hebben. Indien je dit niet hebt, zullen er kosten komen voor het goed isoleren van de woning. Daarnaast zijn de installatiekosten afhankelijk van de warmtepomp die je kiest. Zo liggen de installatiekosten van een water/water warmtepomp hoger, omdat hiervoor ook nog twee putten moeten worden gegraven. Daarnaast zijn er de installatiekosten zelf en natuurlijk de aanschafprijs. Omdat er verschillende factoren zijn waar je op moet letten tijdens de installatie, raden we aan om hiervoor professionele installateurs in te schakelen. Wifithermostaten kan u hier mogelijk bij helpen.

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen