Welke slimme thermostaat is gemaakt voor jou?

Door Joost
6 maanden geleden

Alles wat je moet weten!

Een slimme thermostaat is ideaal, maar niet iedere thermostaat past even goed in ieder huis. Dat is afhankelijk van jouw wensen én van de cv-ketel die je hebt. Ben je op zoek naar een slimme thermostaat? Neem dit artikel door en ontdek wat de beste slimme thermostaat is voor jou.

Matchen met jouw cv-ketel

Om erachter te komen wat de beste thermostaat is voor jou, is het belangrijk dat je onderzoekt welke je kan aansluiten op jouw cv-ketel. Indien je dit niet doet, zullen ze niet goed met elkaar samenwerken.

In principe zijn er twee soorten ketels: Aan/Uit en OpenTherm. Deze laatste wordt ook wel modulerend genoemd. De Aan/Uit ketel gaat aan wanneer het te koud is in de kamer en gaat weer uit zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Het nadeel van deze manier van verwarmen is dat de ketel maximaal verwarmt en daardoor een soort van ‘nawarmt’ zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Hierdoor kan het warmer worden dan de bedoeling was.

De OpenTherm ketel werkt op een andere manier. Hij stelt de vlam af op de gewenste vraag. Als de temperatuur maar een paar graden omhoog hoeft, dan gaat hij niet maximaal verwarmen. Ook houdt deze cv-ketel de watertemperatuur op een stabiel niveau. Dit maakt de ketel zuiniger dan een Aan/Uit ketel die constant aan en uit gaat.

Het verschilt per thermostaat of ze met beide typen ketels samenwerken. Er zijn ook thermostaten die in twee varianten worden gemaakt. Onder andere de Honeywell Lyric doet dit. Ze hebben dan een versie voor de Aan/Uit ketel en een voor de modulerende versie. Weer andere thermostaten werken enkel op één van beide. Dus let goed op welke thermostaat je kiest en of deze compatibel is met jouw ketel.

tadotado

Heb je stadsverwarming of blokverwarming?

Ook als je stadsverwarming of blokverwarming hebt, moet je goed opletten welke thermostaat je aanschaft. Voor blokverwarming zijn er vrijwel geen geschikte slimme thermostaten. Voor stadsverwarming zijn er wel een aantal.

Bij stadsverwarming wordt de verwarming geregeld via de centrale cv-klep in huis of enkel via het open en dicht draaien van radiatorkranen. Gelukkig is het in beide gevallen mogelijk om te gaan werken met een slimme thermostaat, maar wanneer je de verwarming regelt via de radiator dan heb je ook slimme radiatorknoppen nodig.

Een aantal merken die thermostaten maken die geschikt zijn voor stadsverwarming zijn Honeywell, Nest, Tado en Netatmo. Let bij de aanschaf goed op of de thermostaat geschikt is voor een combinatie met slimme radiatorknoppen.Welke functionaliteiten wil je terugzien in jouw thermostaat?

Er komen een aantal fijne functies mee met de slimme thermostaten, maar om te voorkomen dat alle opties je gaan duizelen is het handig om te bepalen wat voor jou een echte must is.

Wil je de kamers apart verwarmen?

Wanneer je gaat voor een van de slimme thermostaten, dan heb je de luxe dat je mag kiezen tussen een thermostaat die de temperatuur regelt voor het hele huis of een thermostaat die de temperatuur regelt per ruimte of zone. Mits je hem uitbreidt met slimme radiatorknoppen. Hierdoor kun je voor de badkamer een andere temperatuur kiezen dan in de woonkamer. Dit voorkomt dat je bepaalde ruimtes onnodig verwarmt of bijvoorbeeld een warme slaapkamer krijgt, terwijl je liever in de koelte slaapt.Heb je een vloerverwarming?

Heb je een vloerverwarming in huis en wil je die mee laten regelen door de thermostaat? Bijna alle slimme thermostaten kunnen dit, maar check het wel even bij de thermostaat naar jouw keuze.

Wil je een zelflerende thermostaat?

Er zijn thermostaten die zelflerend zijn op twee manieren: opwarmen en programmeren. Wanneer de thermostaat zelflerend kan opwarmen, dan leert de thermostaat hoe lang het duurt voordat hij jouw huis heeft opgewarmd. Hierdoor kan hij in het vervolg eerder of later starten met het opwarmen van jouw huis. Zodat hij op tijd is opgewarmd voordat jij thuiskomt.

Een thermostaat die zelflerend kan programmeren gaat nog verder. Deze volgt jouw leefpatroon en past daar de tijden op aan. Wanneer je op gezette tijden van huis bent, dan weet de thermostaat precies wanneer hij moet opwarmen en wanneer niet.Wil je verwarmen op basis van jouw aanwezigheid?

Veel slimme thermostaten werken met een app, hierdoor kan de thermostaat op basis van jouw gps-locatie van jouw telefoon zien waar je bent. Op basis van waar je bent, gaat de thermostaat opwarmen of terugschalen. Hij kan zelfs zien of je onderweg bent naar huis en kan dan starten met opwarmen. Hierdoor hoef je de thermostaat vrijwel niet meer handmatig te bedienen.

Zoek je een draadloze thermostaat?

In principe hang je een thermostaat aan de wand en heb je daarmee geen last van het stroomnetwerk aan de achterkant. Hij vervangt hiermee jouw oude bedrade thermostaat. Maar er zijn ook nieuwe versies die draadloos zijn en die je dus zelf een plekje kan geven.

honeywellhoneywell

Wil je de thermostaat koppelen met andere slimme oplossingen?

Als laatste kun je ook nog nadenken of je je nieuwe thermostaat wilt koppelen met andere slimme oplossingen in huis. In sommige gevallen kan je de thermostaat namelijk koppelen aan slimme verlichting of beveiliging.

Je kan bijvoorbeeld sommige thermostaten de opdracht geven om de ketel uit te schakelen zodra het alarm afgaat. In combinatie met slimme verlichting kan je ervoor zorgen dat de verlichting uitgaat zodra de thermostaat ziet dat er niemand meer thuis is.

Zoals je ziet zijn er een hoop keuzes om over na te denken wanneer je een nieuwe thermostaat gaat uitkiezen. Maar het is in ieder geval zeker dat de thermostaat jouw leven nog fijner maakt. Wij zijn benieuwd: welke functies zijn voor jou belangrijk?

Gerelateerde blogs

Nieuwste artikelen