Sluiten

Installatie advies

Je thermostaat zelf
installeren of alvast
informatie inwinnen?

Waar moet je op letten?

Welke producten heb ik nodig?
(Knoppen, ventielen, thermostaat aan/uit of open therm, zoneklep of HCE80)

Vloerverwarming instellen en aansturen

Een vloerverwarming kan op verschillende wijzen worden aangestuurd. Een vloerverwarming bestaat uit een systeem van leidingen die door de vloer lopen. Deze leidingen zijn verdeeld in groepen. Zo kan de keuken een groep hebben en de woonkamer een groep. De grotere huiskamers hebben vaak zelfs meerdere groepen in de huiskamer.

Bij de pomp zie je de leidingen in de grond verdwijnen. Als daar niet staat aangegeven welke leiding welke groep verwarmt, dan is het handig om dit even uit te zoeken. Dit kan je doen door alle groepen, op 1 na dicht te draaien. Dan kun je voelen welk deel van de vloer verwarmt. Dit doe je totdat je alle groepen in kaart hebt gebracht.

Met het systeem van Honeywell kun je ervoor kiezen om groepen los of gebundeld aan te sturen. Als je de groepen combineert dan noemen we dit zones. Als je vloerverwarming meerder vertrekken van het huis verwarmd is het aan te raden deze zones los aan te sturen zodat je de kamers los kan verwarmen. Heb je vloerverwarming in alleen de huiskamer dan is het minder van belang deze op te delen omdat het toch 1 grote ruimte is die je helemaal wilt verwarmen.

Wanneer je zowel vloerverwarming als radiatoren hebt dan dien je deze wel los van elkaar te programmeren. De opwarmtijd van de vloerverwarming is immers totaal anders als die van een radiator. Ook kun je “onderwaardes” instellen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je alleen je vloerverwarming wilt gebruiken totdat het 19 graden is en wanneer het warmer moet zijn, de radiatoren deze extra warmte leveren. Zo koelt de vloerverwarming nooit te veel af en kun je toch snel wat warmte genereren als je bijvoorbeeld je favoriete serie gaat kijken.

Als je ervoor kiest om de vloerverwarming in zones te gebruiken dan heb je de HCE80 inclusief antenne van Honeywell nodig. Kies je ervoor om de vloerverwarming niet in zones te verdelen dan volstaat een zoneklep. De zone klep sluit de gehele warmtetoevoer naar de vloerverwarming af als er geen warmte gevraagd wordt.

De HCE80 wordt verbonden met de leidingen van de vloerverwarming en desgewenst ook met de pomp zelf. De leidingen van de vloerverwarming moeten voorzien zijn van radiator thermostaatkranen om de HCE80 aan te kunnen sluiten. De groepen moeten immers los van elkaar open of dicht gedraaid kunnen worden. De huidige thermostatische radiator kranen worden uitgerust met een servomotor, welke op hun beurt verbonden worden met de HC80.

Het is zeer lastig om vanaf afstand te kunnen adviseren of de radiatorknoppen op de vloerverwarmingroepen geschikt zijn aansturing vanuit de HCE80. Een foto zal hier meer duidelijkheid bieden.

Een ander voordeel van de HCE 80 is dat deze ook de pomp zelf kan in en uitschakelen. Als er warmtevraag is dan wordt de pomp ingeschakeld zodat deze niet onnodig draait. Iets wat de meeste pompen wel doen. De pomp wordt ook elke 24 uur even aangezet zodat deze niet vastloopt in de zomer wanneer je je verwarming niet gebruikt. Dit kan veel elektriciteit besparen


Ventielen/Radiatoren kranen: 

waar moet ik opletten dat ik het moet vervangen (thermostatisch of niet) en voor welke moet ik kiezen (schroefdraad)?

Een slimme radiatorkraan (radiatorknop) kan alleen worden besvestigd op het ventiel van een thermostatische radiatorkraan. Zijn er in de huidige situatie geen thermostatische radiatorkranen geïnstalleerd dan moet dit eerst worden aangepast. Dit is een waterzijdige handeling. Dat wil zeggen dat het water tijdelijk uit het verwarmingssysteem moet worden gelaten, zodat de ventielen kunnen worden vervangen. 

Zijn er reeds thermostatische radiatorkranen aanwezig dan kan de huidige knop simpel los geschroefd worden en de slimme thermostaatkraan kan, eventueel met een meegeleverde adapterring, bevestigd worden.


Welke zoneklep heb ik nodig à hoe kan ik een keuze maken uit de 2 kleppen die er zijn?

Wanneer de leiding 22 millimeter breed is dan heb je de zoneklep 22MM nodig. Ook moet de leiding van koper of dunwandig metale cv-leiding zijn. Andere leidingen werken met de zoneklep ¾ binnedraad. Hiervoor zijn eventueel nog verloopkoppelingen nodig om het passend te maken.


Stadverwarming, blokverwarming à wat heb ik hiervoor nodig?

Bij stads- of blokverwarming is er geen cv-ketel in de woning aanwezig. Er kan wel een centrale thermostaat zijn die de verwarming aanstuurt, maar soms kan de temperatuur alleen via de radiatorknop ingesteld worden. Stads- en blokverwarming werkt altijd aan/uit (dus niet modulerend of opentherm).

Men kan de huidige thermostaat vervangen door een slimme thermostaat. Als er alleen knoppen aanwezig zijn dan kunnen deze ook vervangen worden door slimme thermostaatknoppen. Men kan dan kiezen deze centraal aan te sturen via het evohome scherm of via de app.

Let op: indien de blokverwarming ook een koelfunctie heeft zal het zeer waarschijnlijk niet mogelijk zijn een slimme thermostaat te installeren.


Hoe kan ik zien hoeveel groepen mijn vloerverwarming heeft?

Start bij het punt waar de leidingen de grond in gaan. Elke groep heeft een aanvoer en een terugvoerleiding. Als er bijvoorbeeld 10 leidingen zitten dan heb je 5 groepen. Om te zien welke groep welk deel van de vloer verwarmt kun je 4 van de 5 groepen dicht draaien. Na een tijdje kun je dan voelen welk deel van de vloer warm is en welk deel niet. Herhaal dit tot je alle groepen hebt gelokaliseerd. Hang een label aan de leiding met daarom beschreven welk deel van het huis verwarmd wordt om het niet te vergeten.


Mijn vloerverwarming werkt via de retourleiding van de radiator, hoe kan ik deze aansturen?

Omdat de vloer alleen opwarmt als de radiatorkraan wordt opengedraaid, is dit het enige regelpunt voor deze vloerverwarming. Deze methode wordt vaak gebruikt in badkamers. De radiatorknop kan dan vervangen worden voor een slimme variant. De radiator en de vloer worden en blijven dus gecombineerd verwarmen.


Wat is een bypass en heb ik dit nodig?

Een bypass is nodig om te voorkomen dat het schade oplevert als de cv-ketel gaat verwarmen en alle radiatorkranen zijn dichtgedraaid. De ketel kan dan zijn warmte en druk niet goed kwijt. Een bypass voorkomt dit zodat de cv-ketel geen schade oploopt.

Zijn er naast de kosten voor de thermostaat, radiatorknoppen en vloerverwarming aansturing nog andere producten nodig? In de meeste gevallen is er wat klein installatiemateriaal nodig om alles goed aan te kunnen sluiten. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een bocht in de leiding om de knop te bevestigen of een adapter voor een ventiel van een radiatorkraan.


Wanneer heb ik de HCE80 nodig?

De HCE80 is nodig als je je vloerverwarming wilt verdelen in verschillende zones. Wil je dit niet als je bijvoorbeeld toch alleen vloerverwarming hebt in de huiskamer dan volstaat een Zoneklep. De HCE80 werkt alleen als er een opentherm-ketel in huis is.


Hoe weet mijn verwarmingssysteem wat de temperatuur is in een bepaalde kamer met vloerverwarming waar nu geen thermostaat hangt?

Hiervoor dient een extra temperatuur-opmeter te worden geplaatst die draadloos communiceert met de slimme thermostaat. Dit kan ook een simpele Honeywell round thermostaat zijn.